top of page

 

 

 

 

 

 

 

Sidepull

De sidepull is een hoofdstel dat werkt met druk langs de zijkant van de neus. De teugels kun je vasmaken aan de ringen die je vindt aan de zijkant van het hoofdstel. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op de linkerteugel zal het paard aan de rechterkant van zijn neus druk voelen en zal die zo naar links buigen. De scherpte van het hoofdstel wordt bepaald door de breedte van de neusriem. Hoe smaller, hoe scherper en omgekeerd. Dit soort hoofdstel is qua scherpte 1 van de vriendelijkste voor de paardenneus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Touwhalster

Het touwhalster wordt het vaakst gebruikt voor grondwerk maar even goed ook om met te rijden.

Bij het touwhalster moet je de teugels vestigen aan de lus vanonder aan het hoofd en dus heb je, zeg maar minder stuur dan met een sidepull bijvoorbeeld. Het halster is gemaakt uit een koord van 6mm en gemakkelijk zelf te knopen. Het touw zelf is onbreekbaar, enkel knipbaar. 

Let op: Zet je paard nooit vast met een touwhalster, als jouw paard schrikt en trekt zal het touwhalster mooi in zijn geheel blijven en zal je paard kans hebben om heel wat wondes op te lopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hackamore

Dit is één van de meest bekende bitloze hoofdstellen, maar ook de scherpste. Dit hoofdstel werkt met een zogenaamde hefboomwerking door de scharen die eraan gevestigd zijn. Je hebt hierin verschillende maten, korte scharen, lange scharen, een bloem,...  Hoe langer de scharen, hoe scherper de werking. Wanneer je druk uitoefend op de teugels daan de scharen kantelen en krijgt het paard op deze manier druk op de neus en de kin.  Ook achter de oren komt druk, de mate waarin hangt ook weer af van de lengte van de scharen. 

Let op: Bij verkeerd gebruik van de Hackamore kan het neusbot breken. Dit met als oorzaak van een harde hand. 

 

Neckrope

De neckrope, een koord rond de nek van het paard. Hierbij is het de bedoeling dat je stuurt met je zit/benen/neckrope wanneer het hoofdstel uit gaat. Je hebt verschillende soorten: een plooibare ring, harde ring, een slap koord, een ledere neckring,...

Bitloos paardrijden word steeds populairder, het woord zegt het zelf: rijden zonder bit.

Ondertussen bestaan er al veel verschillende soorten hoofdstellen met elk zijn eigen werking.

Welke bij jouw paard past moet je zelf kunnen uittesten, vaak kun je testhoofdstellen in bepaalde paardenwinkels/webshops vinden. 

Ik stel jullie even 4 bekende hoofdstellen voor!

Neckrope rijden

Een vervolg van het bitloos rijden, die steeds ook meer wordt toegepast is het neckrope rijden, hierbij is het de bedoeling dat het hoofdstel uitgaat en je rijdt in vrijheid. Het is belangrijk dat je paard heeft geleerd om op benen te reageren, zo kun je later in totale vrijheid rijden.

Uiteraard begin je bij het begin, hiermee wil ik bedoelen dat je paard de basis onder het zadel kent en eventueel ook bitloos/met losse teugel kan gereden worden zonder veel contact in de mond. 

Wanneer je het paard op nekcrope wilt leren rijden, ga je dit eerst en vooral altijd oefenen met het hoofdstel aan, dit als noodrem of om bij te sturen. Wanneer je je hoofdstel uitdoet en je beweegt je hand naar rechts en je paard gaat niet naar rechts kun je je teugel even gerbuiken en hem naar rechts vragen zodat je paard het aan elkaar kan linken.

Wanneer je paard mooi reageert op een neckrope en antwoord op jouw vragen, kun je eventueel een touwhalster aandoen ('minder gewicht aan het hoofd en een mooie voorbereiding), later kun je je teugels losklikken en tot slot het halster uit doen. Voor je het weet rij je helemaal zonder tuig!

Tip: Als je zonder neckrope wilt rijden, zorg ervoor dat de rem erop zit aan de hand van je zit, bijsturen kun je evenueel doen met een zweep.

bottom of page