Vrijheidsdressuur is het dresseren in vrijheid.
Jong, oud, groot, klein, merrie, hengst,... alle (gezonde) paarden kunnen het!
Let op voor paarden met lichamelijke problemen, deze kunnen sommige kunstjes niet uitvoeren.
Bv. een paard met rugproblemen laat je niet buigen, een paard met een gebroken hoefbeen laat je geen jambette doen,...
Bij veulens leer je best niet de lastige, grote kunstjes aan maar dan eerder de kunstjes die met het hoofd gedaan wordt.
Het veulen hoeft zich dan minder te concentreren dan bij moeilijkere kunstjes en wordt hij lichamelijk niet belast. Doordat je je paard leert lezen en op deze manier je paard beter begrijpt, is dit het begin van een goede band. Vrijheidsdressuur moet leuk blijven voor jou én jouw paard, je moet dus samenwerken mét jouw paard en niet jouw paard voor jou!
Wanneer je ermee wilt beginnen, begin je met de basisoefeningen. Hierbij kun je denken aan het meelopen, mee draven, halt houden, teruglopen, iets targetten (aanraken) en andere kleine oefeningen. Hiermee verduidelijk je de verhouding tussen jou en jouw paard.
Respect, plezier, begrip en vooral geduld zijn belangrijk in vrijheidsdressuur maar vooral op naar een goede, sterke band! Wanneer dit allemaal vlot gaat kan je beginnen met de gemakkelijke, kleine oefeningen aan te leren; bv. Flemen, nee schudden, kusje, ja knikken, geeuwen, jambette,... Dit heb je enerzijds nodig om jouw paard te leren lezen, zo weet je hoe je paard op alles reageert en hoe je hem het beste een kunstje kan aanleren en anderzijds om al een band met jouw paard op te bouwen en hem voor te bereiden op de "grote" kunstjes.
Het is onverstandig om direct de grotere kunstjes aan te leren, bijvoorbeeld het steigeren. Er worden vaak vragen gesteld over "hoe leer je het steigeren aan?" maar hiervoor heb je een hele basis nodig. Het steigeren leer je pas aan als jouw paard je ziet als leider, wanneer hij je persoonlijke ruimte kent en je vertrouwt! Zonder een basis kan dit erg gevaarlijk zijn! Je wilt toch niet dat jouw paard steigert naar jou zonder je dat wilt?
Begin bij het begin, geduld is een mooie zaak!

